Neon spellen Denkspellen Verborgen Objecten Actiespellen Time Management Match 3 SpellenMeer

Kraken

Instructies voor Kraken

Kraken is een variant op Klaverjassen. Bij kraken moet je verplicht spelen op een kleur en mag de tegenstander bepalen of ze denken dat je nat gaat en dan kunnen ze kraken. Als de tegenpartij kraakt, mag de spelende partij (jij of je maat) nog herkraken en na een herkraak mag de tegenpartij nog superkraken. Bij elke kraak worden de punten die op het spel staan verdubbeld.

Meer informatie over klaverjassen en de spelregels en puntentelling vind je op de Klaverjassen pagina.
Werkt het niet? Voor dit spel moet je Java geïnstalleerd hebben. Krijg je de melding Application blocked by security settings? Zet dan de veiligheidsinstellingen op Medium in het Java control panel (meer info). Voeg tevens http://www.patiencespelen.nl toe aan de uitzonderingslijst. Zie http://java.com/nl/download/help/jcp_security.xml.

Zoals al aangegeven moet er in deze variant verplicht worden gespeeld en moet de speler op de voorhand de kleur kiezen die troef gaat worden. Zodra dit is gedaan kan de tegenpartij kraken, de spelende partij kan eventueel herkraken en dan kan eventueel de tegenpartij weer superkraken. Elke keer worden de punten waarom het spel gaat verdubbeld (de roem telt niet mij bij de verdubbeling). Bij een normale partij gaat het dus om 162 punten + roem, bij een kraak om 324 punten + roem, bij een herkraak om 648 + roem en bij een superkraak om 1296 punten +roem. Je kraakt dus als je denkt dat de spelende partij nat gaat (= minder dan de helft van de punten gaat halen). De partij die gaat of die gekraakt heeft (kraak, herkraak of superkraak) moet meer dan de helft van de punten halen, anders gaan ze nat en verliezen ze een spel.

Kraken speel je ook met troef in de hand. De partij die samen de meeste troef in de hand heeft, krijgt deze roem toegekend (de roem van de tegenpartij wordt dan afgekeurd). Echter stuk (Heer + Vrouw van troef) kan niet worden afgekeurd en telt altijd mee. Als beide partijen evenveel roem in de hand hebben, dan krijgt ieder zijn eigen roem. Voor roem in de hand gelden de volgende roem regels:

NaamWaardeOmschrijving
Driekaart20 puntenDrie opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur.
Vierkaart50 puntenVier opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur.
Vijf- of zeskaart100 puntenVijf of meer opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur.
Stuk20 puntenHeer en Vrouw van de troefkleur.
Vier dezelfde plaatjes100 puntenVier vrouwen, heren of azen.
Vier negens150 puntenVier negens
Vier boeren200 puntenVier boeren.

Doneer

Kraken

 • Favoriet

  Klik om dit spel toe te voegen aan je favorieten.
 • Deel

 • Beoordeling

  Huidige beoordeling: 3.2 op basis van 1.107 stemmen.
 • Populariteit

  462.581
  Dit spel is 462.581 keer gespeeld.
 • Gerelateerde spellen